Jaká je návratnost fotovoltaiky?

Návratnost investice do fotovoltaických elektráren (FVE) se stává klíčovým faktorem při rozhodování o jejich instalaci na střechách rodinných domů či firemních objektů. Tento článek poskytuje ucelený pohled na to, co ovlivňuje návratnost FVE a jak ji efektivně hodnotit.

Klíčové faktory ovlivňující návratnost FVE

  1. Spotřeba Elektřiny: Velikost a výkon FVE by měly odpovídat roční spotřebě elektřiny domácnosti či firmy, aby byla maximálně využita vyrobená energie.
  2. Velikost Elektrárny: Velikost FVE závisí na energetických potřebách a technických možnostech instalace, jako je nosnost střechy.
  3. Pořizovací Cena: Cena FVE se odvíjí od velikosti, použitých komponentů a detailů instalace. Možnost získání dotací může tuto cenu výrazně snížit.
  4. Způsob Ohřevu Vody a Vytápění: Fotovoltaika je efektivnější při ohřevu vody než pro vytápění domu, zejména v zimních měsících.
  5. Typ a Kvalita Komponentů: Kvalita komponentů, zejména střídačů, má výrazný dopad na efektivitu a návratnost FVE.
  6. Instalační Podmínky: Geografická poloha, typ střechy a případné stínění mají vliv na výkon a efektivitu FVE.
  7. Kombinace s Tepelným Čerpadlem: Propojení FVE s tepelným čerpadlem může zvýšit efektivitu využití energie a urychlit návratnost investice.
  8. Vývoj Cen Elektřiny: Nárůst cen elektřiny může zkrátit dobu návratnosti FVE.
  9. Inflace: Vyšší inflace může urychlit návratnost fotovoltaiky.

Další Přínosy Fotovoltaiky

  • Ekologičnost: Elektřina z fotovoltaiky je vyrobena bez emisí skleníkových plynů.
  • Soběstačnost: Vlastní zdroj energie snižuje závislost na externích dodavatelích.
  • Zvýšení Hodnoty Nemovitosti: Fotovoltaický systém může zvýšit hodnotu a energetickou účinnost nemovitosti.

V průměru se návratnost investice do fotovoltaiky pohybuje od 5 do 6 let, ale může se lišit v závislosti na konkrétní situaci. Doporučuje se konzultace s odborníky, jako je Smart Phoenix, kteří nabízejí služby na klíč včetně studie návratnosti investice.

Fotovoltaické systémy nabízejí nejen finanční návratnost, ale i řadu ekologických a praktických výhod. Je důležité pečlivě zvážit všechny faktory ovlivňující návratnost a v případě potřeby se obrátit na specialisty pro individualizovaný přístup.

Přidej komentář jako první k "Jaká je návratnost fotovoltaiky?"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*